Prof. Dr. Tarık Zafer Nursal, Acıbadem Ataşehir Hastanesi çalışanları ile gerçekleştirdiği toplantıda obezitenin toplum sağlığı açısından ne kadar önemli olduğunu anlattı. Dünyada her 8 kişiden birinin fazla kilolu olduğunu belirten Prof. Dr. Tarık Zafer Nursal, ülkemizde durumun daha ciddi olduğunu vurgularken, “Türkiye’de her 3 kişiden birinin obez, nüfusun üçte ikisinin ise fazla kilolu olduğunu maalesef belirtmek isterim” dedi.
Obezitenin başta kalp-damar hastalıkları olmak üzere kanser dahil tüm hastalıkları 2-3 kat artırdığını vurgulayan Prof. Dr. Tarık Zafer Nursal, tüm dünyada her sene 5 milyon kişinin obeziteden yaşamını yitirdiğini söyledi. Obezite sorunu yaşayan bir insanın yaklaşık 10 sene daha erken hayatını kaybettiğine işaret eden Prof. Dr. Tarık Zafer Nursal, “Sadece hayatın kısalması ya da ölüm olasılığının artması değil; uykusuzluk, depresyon, damgalanma ve toplumsal hayatta yaşanan zorluklar nedeniyle şu anda kaybedilen kaliteli yıllar açısından obezite dünyada ve ülkemizde ilk sıraya yerleşmiştir” dedi.
Toplantıda obezitenin nedenlerine değinen Prof. Dr. Tarık Zafer Nursal bunun çevresel, toplumsal ve genetik kaynakları olduğunu belirtti. “İnsanın aslında ilkel çağlardan kalan bir metabolizması var. Bu metabolizma enerjiyi depolamak üzere kurgulanmış. O çağlarda gıda bulmanın zorluğu nedeniyle sağ kalım dışında mümkün olan tüm enerjiyi yağ dokusunda depolayan insan modern çağlarda buna uyum sağlayamamıştır. Günümüzde besine ulaşmanın kolay olması, her türlü hareketin azalması ile bedenlerimiz genel olarak yağ biriktirmeye başlamıştır.” diyen Prof. Dr. Tarık Zafer Nursal, bu sorunun belirli bir ağırlıktan sonra çözümünün çok zor olduğunu aktardı.
Prof. Dr. Nursal, obezite ile mücadelenin tüm birey ve devletlerin görevi olduğunu ve birçok yöntemin uygulandığını söyledi. İlaçlar, sağlıklı hayat tarzı programları ile başarının yüksek olmadığını, yüzde 100 olmasa bile artık obezite sorunu yaşayan bireylerde en başarılı yöntemin ameliyat olduğunun altını çizen Prof. Dr. Nursal, “Basitçe 170 cm boya sahip olan bir bireyin 90-95 kg’dan sonra kendi çabası ile kilo vermesi neredeyse imkansızdır. Çünkü bedenin biriken yağ deposu ile başa çıkan metabolik süreçlerin sonuna gelinmiştir. Artık bu nedenle beden kitle indeksi 35’in üzerinde ve hatta beden kitle indeksi 30’un üzerinde tansiyon ve diyabet hastalığı gibi ek sorunları olan bireylere doğrudan ameliyat öneriyoruz” diye konuştu.
“Obezite zayıf irade değil, hastalıktır” diyen Prof. Dr. Nursal, sözlerine şöyle devam etti: “Tansiyonu ya da diyabet hastalığı olan kişiye ‘iradeni kullan’, ‘tansiyonunu ya da şekerini düzelt’ diyor muyuz? Onları tedavi ediyoruz. Obezite de aynı bunlar gibi bir hastalıktır ve tedavi edilmesi gerekir.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.