Restoranların iyileştirilmesi adına 20 bin liralık kredilerin verilmesi onaylanırken, mevcutta 30 milyona yakın kredi kartı borçlusunun bulunduğu ise göz ardı ediliyor.
Kobiler ve küçük çapta esnaflara yönelik işletme giderlerinin karşılaması adına açılan kredi limitleri cazip şartlar altında verilmeye başlansa da, ekonomik çarkların tam anlamıyla çalışmaması kredileri alan yurttaşları daha büyük bir borç sorunuyla karşı karşıya bıraktı.
1 Haziran'da normalleşme sürecinin başlamasıyla birlikte kamu dahil tüm işletmeler tam zamanlı çalışmaya başlamış olsa da, yeterli derecede likiditenin piyasada dönmemesi nedeniyle yurttaşlar cazip kredi alımına yönelmek zorunda bırakıldı.
Emekliler başta olmak üzere, Mart ayında salgın başladıktan sonra işini kaybetmiş yüz binlerce yurttaş kredi çekerek borçlarını kapatma yoluna gitti.
Her gün bankalar önünde kuyruk sırasına giren yurttaşlar,6 ay geri ödemesiz cazip adı altında sunulan kredilere talep ederek geçim sıkıntısını gidermeye çalışıyor.Salgınla birlikte tüm ürünlerin fahiş fiyatlar altında satılması çalışan yurttaşı olduğu kadar, tek geliri emekli maaşı olan vatandaşları da büyük ölçüde etkileyerek alım gücünü gün geçtikçe zorluyor.
Bankaların dev kredi fırsatı adı altında sundukları en uygun kredi olan 5000 TL'ye varan kredi alan bir yurttaşın 36 ay içinde geri ödeyeceği tutar ise 7200 TL'yi buluyor. Bunun yanı sıra ev, taşıt ve mobilya kredilerinde de talep patlaması yaşanıyor. Ardı ardına iflasların ve işten çıkartmaların yaşandığı bir ortamda günü kurtarmak adına alınan yüklü kredilerin nasıl ve hangi şartlarda ödeneceği ise belirsizliğini koruyor.
30 milyona yaklaşan kredi kartı kaynaklı borçlar ödenemezken, yeni alınan kredilerin ise nasıl ödeneceği muamma...
Haber/ Hatice ODABAŞ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.