Moderatörlüğünü Niyazi Yaşar'ın gerçekleştirdiği panelde Yazar Ayşe Övür'ün 'Sahra 1911' adlı kitabın genel konusu ve Osmanlı döneminde yetişen aydın kadınların yaşam öyküleri aktarıldı. Yazar Ayşe Övür Osmanlı döneminde ilk feminist kadın akımlarının toplumu dönüştürerek kadınların haklarını yasal yollardan almak için uzun süre mücadele ettiklerini söyledi.
Kafkas göçmeni olduğunu belirten Övür göçmen olarak başka ülkeye gitmeye zorlanan insanların kendilerini hiç bir yere ait hissetmediklerini belirterek kitabın ana konusunun gerçek yaşam üzerine kurulu olup göçmenlerin yaşadığı travmalardan oluştuğunu ifade etti.
Yazar Ayşe Övür Osmanlı döneminde yetişen çok sayıda aydın kadınların olduğunu ancak bu kadınların çok fazla bilinmediğini söyledi. Övür ilk feminist hareketlerin Osmanlı döneminde yetişen kadınlar sayesinde gerçekleştirildiğini ifade ederek dönemin aydın kadınlarının mücadelesi sonucunda kadınların yasal haklarını elde ettiklerini söyledi.
Övür göç etmeye zorlanan insanların toplumda bağ kurma zorunu yaşadıklarını aidiyet duygusu hissetmeden yaşamlarını sürdürmek zorunda kaldıklarını ifade etti.Osmanlı döneminde çocuk yaşta saraya satılan kadınların yaşamlarına bakıldığında bu kadınların özgürlük ve insan haklarını elde etmek için büyük bir toplumsal mücadele başlatarak köleliğe baş kaldırdıklarını söyledi.
Haber/ Hatice ODABAŞ
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.