Pendik'te gebelik öncesinin taranması adına Ultrason Görüntüleme Merkezini faaliyete geçiren Uzm. Doktor Halil Mesut ileri yaş gebeliği başta olmak üzere ceninlerde kalıtsal bir hastalık olup olmadığının araştırılmasının günümüzde Ayrıntılı Ultrason görüntüleme cihazıyla tespit edildiğini belirtti.
2 Düzey Ultrason nedir?
Uzm.Dr.Halil Mesut:2. düzey ultrason, 4 veya 3 boyutlu renkli . detaylı ultrason adı altında yapılan ultrason ; anne rahmindeki bebeği tüm organlarının detaylı inceleme yöntemidir.
Bu İncelemeyi Kimler Yapmaktadır?
Uzm. Dr. Halil Mesut: Dünyada bu konuda uzmanlaşmış radyologlar ve perinatologlar bu incelemeyi yapar. Ülkemizde ise toplum arasında bu işi sadece perinatologlar yapar gibi bir algı oluşmuştur. Ancak tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de bu işi çok iyi yapan radyoloji uzmanı hekimler bulunmaktadır.
Ultrason Ses Dalgaları Fetüse Zarar Verir mi?
Uzm.Dr. Halil Mesut:Ultrason ses dalgaları ile çalıştığından anne ve bebeğe herhangi bir tehdit oluşturmamaktadır. İnceleme ne çok kısa ne de çok uzun tutulmalı. Benim inceleme sürem yaklaşık 30-40 dk dır.
Gebelerde Hangi Haftalarda Yapılması Gerekiyor?
Uzm.Dr. Halil Mesut:Genellikle 18 -22 . haftalarda yapılır. Ancak gerekirse 16 ile 30 uncu haftalar arasında takip veya kontrol amacıyla da yapılabilir.
Hangi Risk Koşullarında Yapılmalıdır?
Uzm. Dr. Halil Mesut: Risk grubu oluşturan annelere yapılır. Bunlar;
- Anne adayı 35 yaş üstündeyse,
- Annede tekrarlayan düşük hikayesi, sakat bebek doğumu veya gelişme geriliği gibi öykü varsa
- Ailede kalıtsal hastalık, akraba evliliği, annede şeker, tansiyon ve tiroid gibi hastalıklar varsa,
- Kadın doğum uzmanının gördüğü ters bir durum veya tespit ettiği şekil bozukluğu varsa,
- Anne zararlı ilaç almış veya gebelik süresinde röntgen çektirmişse,
- Tarama testlerinde yüksek risk varsa bu tetkik yapılmalıdır.
Bu yöntemle fetüsün tüm organlarını tek tek incelemekteyiz . Bunlar baş .beyin, göz, burun, kulak, ağız, damak, dudak, çene, dil, geniz boşluğu, boyun, tiroid, omurga, kol, omuz, göğüs, akciğerler, kalp ve damarları, nefes ve yemek borusu, diafram, mide, karaciğer, safra kesesi, böbrekler, idrar yolları, barsak, mesane, kordonun göbek girişi, cinsel organ, popo, makat, bacaklar, el ve ayaklar….. Bunun yanı sıra cilt hastalıkları kıllanma artışları bile iyi bir ultrason cihazıyla inceleme imkanı mevcuttur.
Tabi bir organı incelerken tek tek tespit ettiğimiz normal dışı bulguları bir araya getirip hangi kromozom bozukluğu veya sendromu işaret ettiğini tahmin edip genetik uzmanına fikir oluşturmaktayız . Daha sonra tahmin edilen bozukluğu teyit etmek amacıyla ilave tetkiklerin istenmesi ,bu hastalığın yaşamla bağdaşıp bağdaşmadığı kararı , varsa anne karnında müdahale olanakları incelenir.
Bu İnceleme Sayesinde Yeni Doğan Bebek Ölümlerinin Önüne Geçme Şansına Sahibiz
Bu bulgular bazı hastalıklarda doğum koşullarını önceden planlanma imkanını sağlamakta, mesela doğar doğmaz doğum öncesi hazırlanmış ve tedarik edilmiş gerekli ilaçların veya müdahalelerin uygulanışı gibi. Bazı durumlarda planlanmış ameliyat için tüm koşulların önceden hazırlanması olanağını sağlar. Dolayısıyla günümüzde artık sıkça kullandığımız bu ileri teknoloji yöntemleri ile sebebi açıklanamayan yenidoğan ölümlerinin birçoğunun önüne geçme şansını sağlamaktayız.
Bu İnceleme Sayesinde Yeni doğan Bebek Ölümlerinin Önüne Geçme Şansına Sahibiz
Pendik ve Diğer İlçe Sınırları İçindeki tüm İnsanlara Kaliteli Hizmet Sunmayı Hedefliyorum
2019 ekim ayı itibarıyla batı mahallesi susam sokakta Halil Mesut renkli ultrason görüntüleme merkezimizde uygun standartlarda bu inceleme için gerekli olanakları oluşturabildim. İyi bir detaylı inceleme için 3 koşulu bir araya getirmeye çalışmaktayım. İlki ve en önemlisi durmadan eğitim ve tecrübe edinme ikincisi bu inceleme için spesfik olan üst düzey teknolojiye sahip olmak ve üçüncüsü gerekli incelme süre ve uygun ortamı oluşturmak. Bu proje benim için harika bir adım oldu. Özellikle Pendik başta olmak üzere komşu ilçe insanları için daha kaliteli bir hizmet sunmayı hedeflemekteyim.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.