Pendik Yunus Emre Kültür Merkezi'nde gerçekleşen konferans vatandaşlardan yoğun ilgi gördü. Tarihçi Dr. Neval Konuk Halaçoğlu'nun titiz çalışmalarıyla Pendik'in tarihten günümüze kadar olan süreç masaya yatırılarak Pendik'in aslında balıkçı kasabası olarak hafızalara kazınmasının gerçekle örtüşmediği belirtilirken Pendik'in 1900 yılında ilk planlı şehirler arasında yerini aldığı aktarıldı.
Dr. Neval Konuk Halaçoğlu Pendik'te ilk inşa edilen Cami'nin 1909 yılında inşa edilen Selahattin Camii'si olduğunu ifade ederek bu camiinin Sultan Reşat tarafından yaptırılarak günümüze kadar ulaştığını söyledi.
Pendik'in göç alan bir ilçe olarak tarihte yer aldığını ifade eden Halaçoğlu savaş nedeniyle Balkanlardan göçe zorlanan ilk mübadillerin Yanya, Drama ve Kavala'dan gelen mübadiller olduğunu belirtti. Halaçoğlu Pendik'in tarihine bakıldığında bu günkü İtfaiye Sokağı'nın bulunduğu yerde Hemoglabin üreten bir sağlık tesisi olduğunu bu tesislerde kan sayımı düşük olan vatandaşlara takviye yapılarak sağlıklarına kavuşturulduğunu belirtti. Halaçoğlu toplumda Manav olarak ifade edilen vatandaşlarla ilgili olarak ta; Manavların bu adla anılmasının nedeninin sadece sebze ve meyve üreterek geçimlerini sürdürmelerinden kaynaklı olduğunu belirtti. Halaçoğlu Pendik'in tarihinde pehlivanlarıyla anılan ünlü bir ilçe olduğunu vurgulayarak bu pehlivanların Kurtköy Şıhlı'dan çıktığını söyledi.
Konferansa; Pendik Belediye Başkanı Ahmet Cin, eşi Mehtap Cin, AK Parti Pendik Kadın Kolları Başkanı Şaduman Şeker ile çok sayıda vatandaşlar yer aldı. Konferans sonrası Tarihçi Dr. Neval Konuk Halaçoğlu'na plaketini veren Başkan Ahmet Cin Pendik'in tarihinin çok köklü bir geçmişe dayandığını ifade ederek bu bilgilerin toparlanmasında büyük emek sarf eden Halçoğlu'na teşekkür etti.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.