Adalet Bakanlığı’nın hazırladığı çalışmayla haklarında uzaklaştırma kararı verilenler başta olmak üzere, aile içi şiddet veya kadına karşı şiddet uygulayanların rehabilitasyonu sağlanacak. Öfke kontrolü ve stres yönetimi gibi etkili programlar geliştirilecek.
ŞİDDET MAĞDURLARI İÇİN AVUKAT SAĞLANACAK
Hürriyet gazetesinden Gizem Karakış'ın haberine göreboşanma sürecinde muhtemel şiddet vakalarının etkisini önlemek amacıyla dava sırasında ve sonrasında taraflara ve çocuklara danışmanlık hizmeti verilecek. Şiddet mağduru kadınların hak arama yollarını etkin bir şekilde kullanabilmeleri için avukat görevlendirilmesi imkânı getirilecek.
KADIN DESTEK BİRİMLERİ YAYGINLAŞACAK
Bu kadınların, adli yardım hizmetlerinden yararlanma koşulları kolaylaştırılacak. Cinsel saldırı mağduru kadınların ikincil örselenmelerini önlemek amacıyla, hastanelerde oluşturulan kadın destek birimleri yaygınlaştırılacak.
SAVCI VE HAKİMLERE DÜZENLİ EĞİTİMLER VERİLECEK
Aile içi şiddet bürolarında görevli savcılar ile tedbir kararlarına bakmakla görevli hâkimlere uygulama birliğinin sağlanması için düzenli olarak eğitim verilecek. Yine, tehdit altındaki kadınların daha etkin korunmasını sağlamak için önleyici ve koruyucu kapasite arttırılacak. Bu kapsamda teknolojik imkânlardan da azami ölçüde yararlanılacak. Boşanma davalarının uzun sürmesinden kaynaklı mağduriyetleri giderecek düzenlemeler yapılacak.
ÇOCUKLARIN RUHSAL VE FİZİKSEL GELİŞİMLERİ DESTEKLENECEK
Reformla çocukların fiziksel ve ruhsal gelişimleri desteklenecek. Çocukların dijital riskler, siber zorbalık, internet bağımlılığı ile yazılı ve görsel medyanın zararlarından korunmasına yönelik çalışmalar arttırılacak. Uluslararası koruma ve geçici koruma kapsamındaki kimsesiz çocukların bakım ve gözetiminin daha etkin sağlanabilmesi için tüzel kişi vesayet sistemi hayata geçirilecek.
CEZAEVİNDE ÜST ARAMADA DEĞİŞİKLİĞE GİDİLECEK
Çalışmada son günlerde gündeme gelen cezaevine girişlerde yapılan aramalarla ilgili de bir düzenleme var. Üst ve beden aramalarının insan onurunu zedelemeyecek şekilde uygulanmasına yönelik kararlılık sürdürülerek, kolluk görevlileri ve ceza infaz kurumu personeline düzenli eğitim verilmesine devam edileceği belirtildi.
Öte yandan suçla veya dava konusu olayla ilgisi bulunmayan, özel hayata ilişkin mahrem hususların yargısal işlem ya da kararlara yansımaması ve kamuoyuna açıklanmaması için gereken tedbirlerin alınmasının da planlandığı öğrenildi.
HÜKÜMLÜLERE AİLELERE YAKIN YERDE HAPİS
Hükümlülerin cezalarının mümkün olduğu ölçüde ailelerinin kolaylıkla ulaşabileceği yerlerde infaz edilmesi ve aile bağlarını sürdürmeleri sağlanacak. Hükümlü ve tutukluların disiplin mevzuatı gözden geçirilecek, etkin, öngörülebilir ve ölçülü bir yaptırım ve ödül sistemi getirilecek.