TÜRKİYE'NİN İLK KUTUP BİLİM EVİ DEPREMZEDE ÖĞRENCİLERİ AĞIRLADI

Türkiye’nin ilk Kutup Bilim Evi, TÜBİTAK projesi kapsamında, aralarında depremzede çocukların olduğu öğrencileri ağırlandı.

 

Türkiye Antartika Elçisi Sinan Yirmibeşoğlu, “Depremzede öğrenciler ve ailelerinin de özellikle bu projede yer almasını istedik. Hedefimiz, öğrencilerimizin yaşadığı acıları bir nebze olsun azaltabilmek ve gelecekte AFAD gibi farklı kurumlarımızdan da destek alarak afetlere daha iyi nasıl hazırlanılacağını öğretmek” dedi.

Türkiye’nin ilk Kutup Bilim Evi depremzede öğrencileri ağırladı. Tuzla Belediye’sinin ev sahipliğindeki buluşmada gündem buzullar, deniz seviyesi yükselmesinin ve iklim değişikliği oldu. “Nehrin Çocukları Risklere Karşı‘’ isimli projede Kahramanmaraş, Gaziantep ve Adana illerinden gelen 13’ü misafir öğrenci ve öğretmen olmak üzere toplamda 60 kişilik bir katılımcı yer aldı. Öğrenciler Tuzla Kutup Bilim Evi’nde, buzullar hakkında bilgi edinmenin yanı sıra -17 derece sıcaklıkta tasarlanan deney odasını ziyaret etme imkânı da buldu.

Tuzla Kutup Bilim Evi’nde buzullar hakkındaki müze gezisine ilişkin bilgi veren Türkiye Antartika Elçisi Sinan Yirmibeşoğlu, Türkiye’den Antartika ’ya giden ilk kadın bilim insanı Prof. Dr. Burcu Özsoy proje de eğitmen olarak yer aldığını ifade etti.

“ÖZELLİKLE DEPREMZEDE ÖĞRENCİLERİN PROJEDE YER ALMASINI İSTEDİK”

TÜBİTAK MARMARA Araştırma Merkezi Kutup Araştırma Enstitüsü ARGE Personeli ve Türkiye Antartika Elçisi Sinan Yirmibeşoğlu proje hakkında şu bilgileri paylaştı:

“Projemiz Sakarya İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından TÜBİTAK 4004 Doğa Okullarını destekleme projesi kapsamında içerisinde ilkokul öğrencilerini barındırdığı 125 projeden geçen tek proje olma özelliğine sahip. Bu projeye, benim gibi TÜBİTAK’tan Prof. Dr. Burcu Özsoy gibi hocalarımızla eğitmenlik sağlıyoruz. Proje kapsamında 6 gün boyunca gerçekleştireceğimiz 22 farklı etkinlik ile hem çocuklarımızı deprem, afet, sel bilincine eriştiriyor hem de kutup bölgelerine kadar bizi hangi felaketlerin beklediğini, iklim değişikliği karşısında dünyada neler olabileceği hakkında çocuklarımıza farkındalık kazandırmayı amaçlıyoruz. 6 Şubat deprem depreminden etkilenen illerimizdeki öğrenciler ve ailelerinin de özellikle bu projede yer almasını istedik. Oradan gelen öğrencilerimizin, yaşadığı acıları bir nebze olsun azaltabilmek ve gelecekte AFAD gibi farklı kurumlarımızdan da destek alarak afetlere daha iyi nasıl hazırlanılacağını öğretmek hedefimizdir.”

4’ÜNCÜ ULUSAL KUZEY KUTUP SEFERİMİZİN İLK EKİBİ YOLA ÇIKTI

Yirmibeşoğlu, “Bugün Tuzla Belediyesi Bilim Merkezi’nin içerisinde geçtiğimiz yıllarda kurduğumuz Türkiye’nin ilk Kutup Bilim Evi’ndeyiz. Dünyada Antarktika’ya çok önemli seferleri gerçekleştiren ülkeler bulunuyor. Bu ülkeler arasında Türkiye’de bulunuyor. Şu an 30’a yakın ülkenin Antarktika’da bilim üssü bulunuyor ve bizim de Antarktika’da bir yapımız var. Kutup Bilim Evi’nde ise öğrenciler kapıdan içeri girdiği andan itibaren Türkler Antarktika’da ve Kuzey Kutbu’nda neler yapıyor onu öğreniyorlar. Hatta bugün 4. Ulusal Kuzey Kutup seferimizin ilk ekibini de yolcu etmiş olduk. Aynı gün çocuklarımızı Kutup Bilim Evi’ne getirerek gelecekte onların da bu seferlerde yer alacak araştırmacılar olmalarını aşılamaya çalışıyoruz” şeklinde sözlerine son verdi.

“YAŞADIKLARIMIZI TETİKLERMİ DİYE KAYDI DUYARKEN TAM TERSİ OLDU”

Çocuğu ile gelen Kahramanmaraş’tan projeye katılan Emel Örnektopcu, “6 Şubat felaketlerinin yaşandığı bir şehirden geliyoruz. Acaba bu çalışma, yaşadıklarımızı tetikler mi diye kaygı ederken, tam tersi çocuklarımıza iyi geldiğini gördük. Oldukça eğlendiler, süreci birlikte aştığımızı düşünüyoruz” dedi.

“DAHA ÖNCE HEP SANAL ÇALIŞMLAR İZLİYORDUK, BUGÜN BİREBİR GÖRDÜK”

Gaziantep’ten katılım sağlayan Elif Başakdolu ise “Hepimiz 6 Şubat depremini yaşadık. Onunla ilgili tekrar bir farkındalık oluşsun diye geldik buraya. Afet eğitimi ile ilgili etkinlikler çocukların da bizim de hoşumuz a gitti. Tekrar bir farkındalık yaşandı. Kutup evi ile ilgili daha önce hep sanal çalışmalar izliyorduk ama bugün birebir gördük. Bizde tekrar gelmek istiyoruz öğrencilerimizle birlikte” diye konuştu.

“DEPREM, NE ZAMAN GELECEĞİ BELLİ OLMAYAN BİR ŞEY VE HAZIRLIKLI OLMALIYIZ”

Adana’dan gelen depremzede Asya Kayacan, “AFAD’ı gezdik deprem risklerine karşı ne yapabileceğimizi öğrendik. Burada kutupların erimesi ile ilgili bilgiler aldık. Deprem, ne zaman geleceği belli olmayan bir şey ve ona hazırlıklı olmalıyız” dedi.

PENDİK KENT KONSEYİ BAŞKANI YENİDEN SÜLEYMAN YILMAZ OLDU
PENDİK GENÇ KIZILAY CUMHURİYETİN 101. YIL DÖNÜMÜNÜ BÜYÜK BİR COŞKUYLA KUTLADI
PENDİK'TE CUMHURİYET KUPASI DRAGON BOT YARIŞI HEYECANI
ADALET BAKANI YILMAZ TUNÇ'TAN ESENYURT BELEDİYE BAŞKANI İLE İLGİLİ AÇIKLAMA
HAKLARINI ALAMAYAN KARTAL BELEDİYESİ'NİN İŞÇİLERİ GREVE ÇIKTI
CUMHURİYET’İN 101.YILINA ÖZEL FENER ALAYI YÜRÜYÜŞÜ
KADIKÖY’DE YÜZ BİNLER CUMHURİYET İÇİN YÜRÜDÜ
CUMHURİYET'İN 101. YIL DÖNÜMÜ KARTAL'DA COŞKUYLA KUTLANDI
CUMHURİYETİN 101. YIL DÖNÜMÜ PENDİK'TE COŞKUYLA KUTLANDI
CUMHURİYETİN 101. YIL DÖNÜMÜ PENDİK'TE ÇELENK SUNUMU TÖRENLERİ İLE KUTLANDI