SÜT ÜRETİCİLERİ İNEKLERİNİ KASAPLARA SATIYOR

Bursa'da süt üreticiliği yapan çiftçiler maliyetlerini karşılamadıkları için ineklerini kasaplara satıyor.2018 yılı ocak ayında 290 ton günlük süt üretimi olan ilçede, hayvan sayısı ve üretilen süt miktarı hızla azalıp 142 tona kadar geriledi.

Bursa’nın Yenişehir ilçesinde artan maliyetler nedeniyle beklediği kazancı elde edemeyen süt üreticileri, ineklerini kasaplara satmaya başladı. 2018 yılı ocak ayında 290 ton günlük süt üretimi olan ilçede, hayvan sayısı ve üretilen süt miktarı hızla azalıp 142 tona kadar geriledi.

Yem fiyatları artarken, süt fiyatlarının gerilediğini belirten Yenişehir-İznik Süt Üreticileri Birliği Başkanı Nazif Tuna, süt ineği varlığının azaldığına, süt üretiminin de hızla gerilediğine dikkat çekti. 1 litre süt gelirinin 1,5 kilo hayvan yemi fiyatına eşit olması gerektiğini vurgulayan Tuna, bu oranın büyük ölçüde bozulduğunu dile getirdi. Üreticinin 1 litre sütten elde ettiği gelirle ancak 750 gram hayvan yemi alınabildiğini ifade eden Tuna, “Süt geliri ile hayvan yemi fiyatları arasındaki denge iyice altüst oldu. Süt ineklerini kasaplara vermekten başka çözüm yolu kalmadı. Bu olumsuz gidiş süt üreticilerimizin çaresizliğini ortaya seriyor” dedi.

HAYVAN SAYISI HIZLA AZALIYOR

Kasaplara götürülen hayvan sayısındaki artışın, satış fiyatlarının da düşmesine neden olduğunu söyleyen eden Tuna, ‘’Süt üreticilerinin zararı katlanarak artıyor. Süt ineklerinin kilosuna geçen yılbaşına kadar 33 TL’ye kadar fiyat biçiliyordu, bugünlerde alım fiyatı 18-25 TL arasında değişiyor. İlçe merkezi ve köylerin 10 bin olan süt ineği varlığı 8 bine kadar düştü. Bu süreçte ayrıca 5 bine yakın dananın kasaplara kesime verilmesiyle dana varlığı ise 10 bine kadar düştü. Kurban Bayramı’ndaki kesimlerle birlikte dana varlığının 8 bine kadar ineceğini düşünüyoruz” diye konuştu.

Ocak 2018’de 290 ton günlük süt üretimi olan ilçede, hayvan sayısı ve üretilen süt miktarı hızla azalıp 142 tona kadar geriledi.

GERÇEK SÜT ÜRETİMİ 80 TON

Ülke genelindeki süt fiyatlarının Ulusal Süt Konseyi tarafından belirlendiğini dile getiren Tuna, üreticinin eline bugünlerde litre başına 1.80 ile 1.92 TL arasında kazanç geçtiğini söyledi.

Bu kazançla süt üretiminin sürdürülmesinin mümkün olmadığının altını çizen Tuna, “Hayvan sayısı azaldıkça süt üretimi de düşüyor. 2018 yılı ocak ayında ilçede 290 ton olan günlük süt üretimi, bugünlerde 142 tona kadar geriledi. Ancak üretimin 142 ton olduğunu söylemek de mümkün değil. Çünkü süt üretimi azaldığı için süt ve süt ürünleri imal eden büyük firmalar, ihtiyaçları olan sütü kendi besledikleri hayvanlardan karşılıyor. Süt üreticilerinin gerçek süt üretimlerini günlük 80 ton olarak hesaplıyoruz” diye konuştu

''MALTEPE KİTAP GÜNLERİ''BAŞLADI
ÜMRANİYE BELEDİYESİ'NDEN İLK KEZ ÜNİVERSİTEYE KAYIT YAPTIRAN ÖĞRENCİLERE 10 BİN TL EĞİTİM DESTEĞİ
BAŞKAN GÖKHAN YÜKSEL ZABITA TEŞKİLATININ 198. YIL DÖNÜMÜNÜ ZABITA EKİPLERİYLE KUTLADI
ADD GENEL MERKEZİ'NDEN KAMUOYUNA AÇIKLAMA
MALTEPE BELEDİYESİ'NDEN ŞİŞLİ BELEDİYESİ'NE DESTEK
KARTAL BELEDİYESİ VE İBB'DEN AMATÖR KULÜPLERE SPOR MALZEMESİ DESTEĞİ
ÜSKÜDAR’DA ÜCRETSİZ UYGULANACAK HPV AŞISI İÇİN BAŞVURULAR ALINMAYA BAŞLADI
STRES SAÇI BEYAZLATIYOR
İBB 9 EYLÜL İÇİN HAZIRLIKLARINI TAMAMLADI
KARTAL BELEDİYESİ'NDEN İSKİ İŞ BİRLİĞİ İLE ALT YAPI HAMLESİ