Dershanelerin kapatılması sonrasında mantar gibi açılarak çoğalan özel okul sayısı İstanbul’da devlet okullarının sayısına geçti.
İstanbul’da toplam 6 bin 127 okul bulunuyor. Devlete ait okul sayısı 3 bin 63 iken, özel okul sayısı 3 bin 64’ü geçerek eğitim alanında yeni ticarethanelerin oluşmasına zemin hazırlandı. İstanbul genelinde pıtrak gibi çoğalan özel eğitim kurumlarının bir çoğu devlete borçlu ve fiziki şartları müsait değil.
Eğitim kalitesinden öte kurumların kasasına girecek nakdi düşünen özel öğretim kurumları velilerin mağdur edilmesine yol açtığı kadar, burada eğitim alan öğrencilerin psikolojik travma yaşamasına da öncülük etmekte…
Kayıt parasının ödeyemeyen veliler icra takipleri ile boğuşurken, bu kurumda eğitim alan çocuklarını yarı gelmeden kurumdan alıp devlet kurumlarına vermeyle karşı karşıya bırakılıyor.
Denetimsizlik nedeniyle her geçen gün hızla artarak eğitimin çökmesine el birliği ile katkı sunan bu kurumlar, binlerce gencin geleceğini çalmakla kalmıyor, onların umutlarını da beraberinde silip süpürüyor..
Devlet kurumlarına atanamayan binlerce Öğretmenin tercih etmeye itildiği özel okullar öğrencilerin mağdur edilmesi kadar Öğretmenlerin de mağduriyetini ortaya koyuyor.
Özel okullarda eğitim veren Öğretmenler maaşlarını alamadıkları için farklı bölgede bulunan başka özel eğitim kurumlarına gitmek zorunda bırakılıyor. Maddi manevi kayıpların yaşandığı bu kurumlarda görünürde eğitim ön planda gözükse de, kurum yöneticilerin tek amacı toplam öğrenciden alınacak olan paraların nasıl tahsil edileceği düşüncesidir.
Haber/ Hatice ODABAŞ