Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın açıkladığı ve kira artışlarını yüzde 25 ile sınırlayan düzenleme TBMM Genel Kurulu'ndan geçti. Düzenleme, yasanın yürürlüğe girdiği tarih ve daha sonraki tarihlerde yapılan kira sözleşmelerini kapsayacak ve 1 Temmuz 2023'e kadar geçerli olacak.
Bekir Bozdağı'ın "Yaptığımız çalışma sonucunda konut kiraları bakımından 1 Temmuz 2023'e kadar yenilenecek kira sözleşmelerinde bir önceki kira yılının yüzde 25'ini geçmemek koşuluyla yapılacak artışların geçerli olduğuna dair bir geçici hüküm Borçlar Kanunu'na Adalet Komisyonu'nda eklenecek" açıklamalarının ardından düzenleme Meclis Genel Kurulu gündemine alındı.
AKP ve MHP milletvekillerinin imzasıyla, Genel Kurul'da görüşülen Avukatlık Yasası'na madde eklenmesi için verilen önerge kabul edildi. Kiraların 1 Temmuz 2023'e kadar yüzde 25'le sınırlanmasına ilişkin önerge şu şekilde:
"Konut kiraları bakımından, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih ila (bu tarih dahil) 1-7-2023 tarihleri arasında yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmalar, bir önceki kira yılına ait kira bedelinin yüzde 25'ini geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bir önceki kira yılının tüketici fiyat endeksindeki 12 aylık ortalamalara göre değişim oranının yüzde 25'in altında kalması halinde, değişim oranı geçerlidir. Bu kural, 1 yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır. Bu oranları geçecek şekilde yapılan sözleşmeler, fazla miktar yönünden geçersizdir. Bu fıkra hükmü, 344'üncü maddenin ikinci fırkası uyarınca hakim tarafından verilecek kararlar bakımından da uygulanır."
BU UYGULAMA İLE DAVALAR ARTAR VE YENİ KRİZLERE YOL AÇAR
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın açıkladığı kira düzenlemesi, sosyal medyada tartışma konusu olurken KİPTAŞ Genel Müdürü Ali Kurt da bir tweet ile tartışmalara katıldı. Kurt "Kira artışına 'yüzde 25 sınırı' uygulanamaz. Fahiş artışlar zaten ciddi sorunlara yol açtı. Bu uygulama ile davalar artar. Ev sahipleri kiracıları çıkartmak için farklı yöntemlere başvurur. Yeni krizlere yol açar." açıklamasını yaptı.