Eczacılar "Bizim emeğimize, vatandaşın da çaresizliğine yazık değil mi?" diye soruyor.
İlaç krizinin giderek artmasının pek çok nedeni bulunuyor. Bunlar arasında dövizdeki artış ve ilaç kur fiyatının sabitlenmesi, pek çok ithal firmanın Türkiye’ye ilaç vermek istememesi, hammaddede dışa bağımlı olmamız, ilaç fiyat kararnamesi gibi nedenler geliyor. Çok sayıda eczacı ve hekim de son günlerde gerek sosyal medyadan gerek yaptıkları açıklamalar ile ilaç krizine dikkat çekiyor.
ANTİBYOTİK ŞURUPLARI BİTTİ
İzmir Eczacı Odası Başkanı Tuncay Sayılkan, şubat ayında yapılacak zam öncesinde sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada ilaç sektöründe sıkıntıların daha da arttığına dikkat çekerek “Nöbetçi eczaneden bildiriyorum. An itibarı ile 400 ve 600 mg'lık antibiyotik şurupları bitti. Grip ilaçları ve öksürük şurupları ise akşamı zor görür. Bizim emeğimize, vatandaşın da çaresizliğine yazık değil mi? Eczane eczane dolaşıp çocuğunun ilacını bulmaya çalışan anne-babalara ilacınız piyasada yok demek biz eczacılar için çok ama çok zor. Oysa bu işi çözmek o kadar da zor değil. Güncelliğini yitirmiş İFK’yi (İlaç Fiyat Kararnamesi) değiştirip 3'er aylık dilimlerde fiyat belirlenirse yıl sonlarındaki bu kaos azalır. Sağlıktan tasarrufta ısrar etmeyip gerçekçi sağlık bütçesi belirlerseniz sorun tamamen ortadan kalkar. Yani çözüm çok zor değil...Bulunamayan ilaclar nedeniyle her geçen gün nöbetler biraz daha eziyete dönüşüyor. Nöbet tutmak değil,kapı kapı ilaç arayan insanlara ‘ilacınız yok’ demek yoruyor...” açıklamasını yaptı.
SIKINTI BİR AYDIR DEVAM EDİYOR ATILAN BİR ADIM YOK GELİŞME YOK
İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu üyesi, aile hekimi Dr. Recep Yılmaz Koç ise yetkililerin bir adım atmamasını eleştirerek “Eczanelerde ilaçlar bulunamıyor. Bulunanların katkı payı yüksek. Sağlıkta, Avrupa bizi kıskanıyor. Sahada en çok kullanılan penisilin türevi antibiyotiklerin şurubu, tableti hiç biri bulunamıyor. Sıkıntı bir aydır gündemde ve atılan adım yok, gelişme yok. Döviz ayarlaması yapılmadığı için diğer ilaçlarda bulunamaz hale geldi. Sorumlular gözlerini kapatmış, seyrediyor” diye yazdı.
İLAÇ RAFLARI BOMBOŞ
CHP Ankara Milletvekili Murat Emir de ilaç fiyat kararnamesinde belirlenen Avro kuru ve gerçek kur arasındaki fark nedeniyle eczanelerde ve ecza depolarında ilaç yokluğu yaşandığını söyledi. Emir, “Gerçek Avro kuru 19 liranın üzerinde ama devletin ilaç için belirlediği euro kuru 7,86 lira. Gerçek euro kuru, devletin ödediğinden 2,5 kat daha fazla. Bu da çok büyük bir ilaç sıkışıklığına neden oluyor. İlaçlar ithal edilemiyor, var olanlar satılamıyor. Depolar, eczane rafları bomboş.. İlaç depolarının ve eczanelerin gözü şubatta yapılacak kur güncellemesinde ama bu sorun şu anda çok acil ve kur güncellemesine kadar bekleyecek durumu yok. Sektör kuruma noktasına gelmiş durumda. Bir an evvel bu duruma el atılması lazım” dedi.
Kaynak/ Birgün