Yapıların depreme karşı dayanıklılık tespitinin maliyetinin ortalama 750 TL ile 4 bin 500 TL arasında olduğu öğrenildi. Depreme karşı dayanıklılık tespiti için yapılan testler hızlı, orta ve kapsamlı olmak üzere üç farklı kategoride yapılıyor.
Testlerin maliyetinin de ilçelere ve seçilen kategoriye göre farklılık gösterdiği bildirildi.
Hızlı dayanıklılık testi için yapılardan numune alınmayarak eğer var çatlakların veya kolonların durumuna bakılarak tespit yapılıyor. Orta düzey test için ise binanın zemininden farklı numuneler alınarak laboratuvara yollanıyor. Kapsamlı testi için ise her katta ayrı ayrı test yapıldığı ve alınan numunelerin laboratuvarda incelendiği öğrenildi.
BÖLGELERE GÖRE FARKLI FİYATLAR UYGULANIYOR
Özel bir kentsel dönüşüm, proje ve müşavirlik şirketinin verdiği bilgiye göre binaların deprem testinin “Hızlı” kategorisinde yapılmasını isteyen yurttaşlara çıkarılan maliyetin Avrupa Yakası’nda bina başı 750 TL, Kadıköy, Üsküdar ve Ümraniye ilçelerinde 900 TL, Anadolu Yakası’nın diğer ilçelerinde ise 750 TL. Dayanıklılık testinin “Orta” kategoride yapılmasını isteyen yurttaşlara Avrupa Yakası’nda 3 bin TL, Kadıköy, Üsküdar ve Ümraniye ilçelerinde 3 bin 500 TL civarı bina başı maliyet çıkarılıyor.
KENTSEL DÖNÜŞÜMDE FİYATLAR ARTIYOR
Kentsel dönüşüm için dayanıklılık testi yaptırmak isteyen yurttaşların Avrupa Yakası’nda ortalama 3 bin 500 TL ödemesi gerekirken Anadolu Yakası’nda oturan yurttaşların ödemesi gereken maliyet ise 4 bin TL. Anadolu Yakası’nın Üsküdar, Kadıköy ve Ümraniye ilçelerinde oturan yurttaşların da bina başı ortalama 4 bin 500 TL ödemesi gerektiği bildirildi.
Avrupa Yakası’nda oturan yurttaşlar binalarında bilgi amaçlı, kentsel dönüşüm için veya resmi kurum talepleri nedeniyle kapsamlı test yaptırdıklarında ortalama kat başı bin TL ödemesi gerekiyor. Anadolu Yakası’nın Üsküdar, Ümraniye ve Kadıköy ilçelerinde oturan yurttaşlara da kapsamlı test için kat başı ortalama bin 250 TL maliyet çıkarılıyor. Anadolu Yakası’nın diğer ilçelerinde kapsamlı test maliyetinin kat başı bin TL olduğu bildirildi.
TMMOB Ankara İKK Sekreteri ve İnşaat Mühendisi Özgür Topçu yapıların dayanıklılık tespiti için BirGün’e yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Özellikle sahil kesiminde bulunan eski binalarda deniz kumu kullanımından kaynaklı düşük dayanımlı beton kullanımına şahit oluyoruz. Bu durum binanın depreme dayanımını etkileyen önemli unsurlardan biridir. Bununla birlikte taşıyıcı sistemde kullanılan donatı miktarının ve sınıfının tespit edilmesi gerekir. Bütün veriler toplandıktan sonra binanın deprem yüklerine maruz kalması durumunda göçme durumuna geçip geçmeyeceği yani insanların can güvenliğinin korunup korunamayacağı tespit edilir. Binanın Riskli Yapı çıkması durumunda o binanın güçlendirilmesi veya yıkılıp yeniden yapılması gerekir.”
5,8'LİK DEPREMİN ARTÇILARI SÜRÜYOR
Marmara Denizi’nde dün merkez üssü Yalova açıkları olan Richter ölçeğine göre 3.3 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Akdeniz ise Muğla’nın Marmaris ilçesi açıklarındaki 4.0 büyüklüğünde depremle sarsıldı.
İSMAİL ARI