CNN’e konuşan bir ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, “Türkiye’ye sürekli S-400 hava savunma sistemini teslim alırsa, son Patriot teklifimizi geri çekeceğimizi söyledik. Patriot teklifimizin süresi doldu” ifadesini kullandı.
Patriot hava savunma sistemlerini üreten Amerikan Raytheon Co. firması ise konunun devlet meselesi olduğunu belirterek yorum yapmaktan kaçındı.
Patriot teklifinin geri çekilmesi, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi satın almasına Washington Yönetimi tarafından verilen son yanıt olarak değerlendiriliyor.
ABD daha önce de Türkiye’yi ortak üreticileri arasında yer aldığı F-35 programından çıkarmıştı. Uçağın üreticisi olan Lockheed Martin şirketi de bunun üzerine Türkiye’de üretilen parçaların ABD’de üretilmeye başlanacağını açıklayıp Türk şirketleri üretim zincirinden çıkarmıştı.
ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye’nin Rusya’dan S-400’leri satın almasında selefi Barack Obama’yı suçluyor. Bu bağlamda Trump’ın Türkiye’ye CAATSA (ABD’nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme) Yasası kapsamında yaptırım uygulamak istemediği biliniyor.
Başkan Trump, geçen ay Beyaz Saray’da Cumhuriyetçi Parti senatörleriyle toplantı yapmıştı. Cumhuriyetçi heyet, Rus yapımı S-400 hava savunma sistemi satın aldığı için Türkiye'yi CAATSA kapsamındaki zorunlu yaptırımlardan muaf tutmaması yolunda Trump'a baskı yapmıştı. Trump ise “sert yaptırımlar yerine Türkiye ile müzakere edilmesini” savunmuştu.
Moskova Yönetimi, S-400 hava savunma sistemlerinin Türkiye’ye ilk parti sevkıyatını 25 Temmuz itibarıyla tamamlamıştı. Yine hava yoluyla gerçekleştirilecek ikinci parti sevkıyata ilişkin çalışmaların ise sürdüğü açıklanmıştı. S-400’lerin üçüncü partisi ise deniz yoluyla Türkiye’ye getirilecek.