• BIST 9395.58
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 9 °C

ÖNLEM

Emin Varol

 

 

Covit-19 salgını yurdumuzu da etkisi altına aldı. Salgını en az zararla atlatmak için bir dizi önlem alındı. Alınan bu önlemler, sadece salgını önleme amacına dönüktür. Bir önlem alınırken en akılcı çözüm gözetilmelidir. Salgını önlemek için faydadan çok zarar getirecek önlem alınması akılcı bir çözüm değildir. Trafik kazası oluyor diye arabaları kaldırmak, akılcı bir çözüm olmayabileceği gibi. Bir önlem alınırken artı ve eksi değerleri tartılır artı değerleri ağır basarsa hayata geçirilir. Alınan bu bir dizi önlemlerden biride; 65 yaş üstünde bulunanların, salgın geçinceye kadar, evden çıkmamalarıdır. Sözüm ona, bu önlem salgının yaşlı insanları daha fazla etkilediği gerekçesiyle, yaşlıları korumak için alındı. Normal olarak yaşlılar daha gençlere kıyasla daha fazla deneyime ve bilgiye sahiptir. Bir bilgenin "Pratik öyle bir okuldur ki orda aptallar bile bir şeyler öğrenir" bu sözü bir gerçeği ifade eder. Yaşlıların deneyimli olmaları ve yaşam süreleri kısaldığı için sağlıklarına özen gösterme eğiliminde olmaları nedeniyle, salgını önlemek için alınan önlemlere, gençlere kıyasla daha fazla riayet edecekleri bir gerçektir. Yaşlılar milletin içinde kendi sağlığına en fazla özen gösteren kesimdir. Bu bakımdan onların sağlığını korumak için devletin, diğer kesimlerin sağlığını korumak için almış olduğu önlemlerin dışında, başka önlem alması yersiz ve gereksizdir. Yaşlıların salgından daha fazla etkilenmiş olması, yukarıda ifade ettiklerimden dolayı,evden çıkmama önlemi için,  makul bir neden olamaz. Evde kalmak gibi özgürlükleri ortadan kaldıran bir uygulama faydadan çok zarar getirir. Bu uygulamanın ruh sağlığı üzerinde yapacağı tahribat salgının sağlık üzerinde yapacağı tahribattan daha fazla olacaktır. Bu önlem, ancak, insana değer vermeyen, özgürlüğün kıymetini bilmeyenler tarafından alınır. Salgının boyutları evden çıkmamayı gerektirecek düzeydeyse o zaman evde çıkmama önlemi bütün ülkede uygulanmalıdır.

Alınan önlemlerin olumsuz etkilerini de en aza indirmek önlemleri alanların görevidir. Salgının yayılmasını önlemek amacıyla alınan önlemlerden dolayı birçok işyeri kapandı. Yüz binlerce insan işsiz kaldı. Bunların bir çoğu çalıştıkları yerden günlük geçimini sağlayacak kadar ücret alırdı. Şimdi bu insanların akşam eve bir ekmek getirecek kadar parası yok. Bu salgın belası geçinceye kadar devletin bu insanlara karşılıksız yardım etmesi, geçimlerini sağlaması gerekir. Devlet aldığı önlemlerin ortaya çıkardığı bu olumsuzlukların etkisini gidermek zorundadır. Bu devletin devlet olma gereğidir.

İdeal olan toplumun sorumluluk bilincinin, devlet tarafından önlem alınmasına gerek duyulmayacak düzeyde olmasıdır. Devlet sadece tavsiyede bulunmalıdır. Herkes ne yapacağını bilecek düzeyde olmalı ve gereğini yapmalıdır. Kanunlarla, direktiflerle insanları yönlendirmek geri kalmışlığın bir göstergesidir. İnsan hak ve özgürlükleriyle bağdaşmayan bir yığın uygulama, sadece bizde değil tüm dünyada hayata geçirilmektedir. İnsanların serbest iradeleriyle gereğini yapmaları ideal olanıdır. İnsanlık, gün gelecek, bu düzeye ulaşacaktır. Buda ancak fikri hür, vicdanı hür, irfanı hür nesillerle olur.

Bu yazı toplam 1836 defa okunmuştur.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Özgür İstanbul | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.