Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, “Devletler arasındaki bu anlaşma, şüphesiz bir anlaşmadan ibaret değildir. 1 milyon 700 bin insanın hikayesi; milyarlarca anı, sevinç, pişmanlık ve korkudur” dedi.
İstanbul’un Anadolu yakasındaki en önemli mübadil yerleşimi Tuzla’da, nüfus mübadelesinin 101’inci yıl dönümü düzenlenen programla anıldı. Zorunlu Göç’ün yaşattığı acıların günümüze yansımaları ve mübadil ailelerin hissettiklerinin anıldığı programda, katılımcılar duygu ve düşüncelerini paylaştı. Tuzla Rumeliler Derneği’nde düzenlenen Türk-Yunan Nüfus Mübadelesi’nin 101’inci Yılı Anma Günü Programı’na Tuzla Kaymakamı Ümit Hüseyin Güney, Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı ve eşi Dr. Fatma Yazıcı, Tuzla İlçe Milli Eğitim Müdürü Metin Çangır ve mübadil aileler katıldı.
“MÜBADELE BİZİM TOPLUMSAL ZİHNİMİZDEKİ KARŞILIĞINDAN ÇOK DAHA FAZLA ANLAMLAR TAŞIR”
Tuzla Belediye Başkanı Dr. Şadi Yazıcı, “Her kavramın toplumsal hafızada bir iz düşümü var. Mübadele denilince, bizim hafızamızda mübadelenin en belirgin iz düşümü, 1923 Lozan Barış Anlaşması’ndan sonra Türkiye ve Yunanistan arasındaki nüfus değiş tokuşudur. 100 yaşına giren mübadelede, 1 milyon 200 bin Ortodoks Hristiyan Rum Yunanistan’a göçerken, 500 bin Müslüman Türk, Türkiye’ye göç etmiştir. Devletler arasındaki bu anlaşma, şüphesiz bir anlaşmadan ibaret değildir. 1 milyon 700 bin insanın hikayesi; milyarlarca anı, sevinç, pişmanlık ve korkudur. Doğal olarak, mübadele bizim toplumsal zihnimizdeki karşılığından çok daha fazla anlamlar taşır. Değişen her şeyin hikayesidir. Değişimin izini takip edebilmek, yanlıştan korunmanın, doğruya yönelmenin uyarı levhaları gibidir” şeklinde konuştu.
Aradan geçen 101 yıla rağmen zorunlu göçün acıları dinmedi. İstanbul’da mübadillerin ağırlıklı olarak yaşadıkları bölgelerden birisi olan Tuzla’da bu yıl da anma etkinliği duygu dolu anlara sahne oldu. Tuzla Kaymakamı Ümit Hüseyin Güney mübadelenin anlam ve önemine binaen konuşma yaptı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.