TÜRKİYE'DE AŞI KARŞITLIĞI ALARMI! ÇOCUKLAR RİSK ALTINDA
Aşı karşıtlığı yükselirken, aşılanma oranları da giderek düşüyor.

30 Kasım 2019 Cumartesi 15:20
Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre, aşılanma oranlarının düşmesine paralel olarak 2019’un ilk üç ayında, bir önceki yılın aynı dönemine göre dünyada kızamık vakası %300 oranında arttı. Türkiye'de de temel aşıları olmuş çocukların oranı son 10 yılda %77’den %67’ye geriledi.
Aşı karşıtlığı son zamanlarda giderek yükseliyor. Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, Türkiye’de 2016’da sadece 9 kızamık vakası gerçekleşirken 2017 bu sayı 84’e, 2018’de ise 716’ya ulaştı. Uzmanlar, aşı reddinin popülerleşmesi ile kızamık vakalarının artması arasında bir paralellik olduğunu dile getiriyor.
AŞILANMA İSTENEN SEVİYEDE DEĞİL
Doğruluk Payı sitesinde yer alan habere göre, Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) verilerine göre, 2018 yılında dünyadaki çocuk nüfusunun %86’sı yani yaklaşık 116 milyon çocuk difteri, tetanoz ve boğmaca (DTP3) aşısı oldu. 2018’de DTP3 aşısına ulaşamayan ya da bu aşıyı yeterli düzeyde olamayan çocukların sayısı ise 19,4 milyon. Bu çocukların yaklaşık yarısı Afrika kıtasında yaşarken, dörtte biri de Afganistan, Pakistan ve Nijerya’da bulunuyor.
Dünya Sağlık Örgütü’nün 2030 yılı hedefleri arasında dünyadaki tüm çocukların aşılanması bulunsa da DTP3 aşısını olan çocukların yıllar içindeki oranına bakıldığında, son on yılda yalnızca %5’lik bir artış yaşandığı görülüyor. Kısacası, dünya genelinde aşılanma düzeyinin hala istenen seviyede olmadığını söylemek mümkün.
AŞILANMA ORANLARI DÜŞÜYOR
Bununla birlikte WHO’nun belirttiği üzere, son yıllarda birçok ülkede aşılanma oranları düşüyor. Sağlık alanına yapılan yetersiz yatırımlar, savaşlar ve çatışma ortamları bu düşüşe neden olmakla birlikte, aşı karşıtı kampanyalar sonucunda aşı tereddüdü ve aşı reddinin artması da ana etkenler arasında gösteriliyor. Bunun yanı sıra yine WHO’nun açıkladığı üzere, aşılanma oranlarının düşmesine paralel olarak 2019’un ilk üç ayında, bir önceki yılın aynı dönemine göre dünyada kızamık vakası %300 oranında arttı. Bu doğrultuda, Dünya Sağlık Örgütü 2019’da belirlediği 10 küresel sorun arasında aşı tereddüdüne de yer verdi.
Öte yandan Dünya Sağlık Örgütü, ülke düzeyinde gerçekleşen ortalama aşılanma oranlarının coğrafi ve sosyo ekonomik eşitsizlikleri sakladığını dile getiriyor. Aşılanma oranlarının yüksek olduğu orta ve üst gelir grubu ülkeleri de dahil olmak üzere bu gerçeğin göz önünde bulundurularak aşıya erişimin tüm çocuklara sağlanması gerektiği özel olarak vurgulanıyor.
Aşı konusunda son yıllarda kaleme alınan birçok makalede, Amerika ve Avrupa başta olmak üzere dünyanın birçok yerinde aşının reddedilmesinin yükselişinden bahsediliyor. Aşı karşıtlığı, aşı etkinliğine ve aşı bileşenlerine duyulan şüpheden kaynaklanabildiği gibi aşı ile önlenebilir hastalıkların hafife alınması gibi tutumlar nedeniyle de ortaya çıkabiliyor.
TÜRKİYE'DE DE AŞI KARŞITLIĞI ARTTI
Türkiye’de aşıya dair yasal bir düzenleme mevcut değil. Yani aşılama, zorunlu bir uygulama değil. Sağlık Bakanlığı başta olmak üzere kamu kurum ve kuruluşları, aşılama ile ilgili eğitimler ve bilinçlendirme kampanyaları düzenlese de aşı konusunda hukuki bir boşluk söz konusu. Bu doğrultuda, Türk Tabipler Birliği ve çocuklara ilişkin birçok sivil toplum örgütü gerekli yasal düzenlemelerin yapılması için Sağlık Bakanlığı’na sık sık çağrıda bulunuyor.
Bunun yanı sıra, aşı reddinin popülerleşmesi ile birlikte çocuklarına aşı yaptırmayan ailelerin sayısı da artıyor. TTB’nin ve Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği’nin (KLİMİK) belirttiği üzere, çocuklarına aşı yaptırmayan ailelerin sayısı 2010’da 183 iken 2016’da 11.000’e ve 2017 yılında ise 23.000’e çıktı.
SALGIN HASTALIKLARIN DURUMU
Sağlık Bakanlığı’nın yayınladığı Sağlık İstatistikleri Yıllıkları’na göre, 2002-2018 döneminde aşı ile önlenebilir hastalıkların görülme sıklığına baktığımızda, AIDS hariç diğer üç hastalığın insidanslarında genel bir düşüş eğilimi görüyoruz. Bununla birlikte 2013 yılında sıtma ve kızamık insidanslarında yaşanan ciddi artış dikkat çekiyor.
- Bunun yanı sıra, yıllara göre vaka sayılarına baktığımızda, 2013 yılında gerçekleşen insidansa paralel olarak Türkiye’deki kızamık vaka sayısının bir anda arttığını görmekteyiz. Bunun nedeni olarak o yıl Avrupa’da ortaya çıkan salgın olarak gösteriliyor. Bunun dışında, özellikle son üç yılda kızamık vakalarında bir artış olduğu gözlemleniyor.
- Sağlık Bakanlığı’nın verilerine göre, Türkiye’de 2016’da sadece 9 kızamık vakası gerçekleşirken 2017 bu sayı 84’e, 2018’de ise 716’ya ulaştı. Bu bağlamda birçok uzman, aşı reddinin popülerleşmesi ile kızamık vakalarının artması arasında bir paralellik olduğunu dile getiriyor.
- Tüm temel aşıları olmuş çocukların oranı ise son 10 yılda %77’den %67’ye geriledi.
- Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü 1993’ten beri her beş senede bir "Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması" isminde bir çalışma yayımlıyor. Araştırmanın güncel verilerine göre, 2018’de Türkiye’deki 12-23 ya da 15-26 aylık çocukların yalnızca %67’si yaşına uygun tüm temel aşıları oldu. Bu oran 2008 yılında %77 iken 2013’de %74 olarak gerçekleşmişti.
- Bununla birlikte aynı araştırmaya göre, 2018’de 24-35 aylık çocukların yalnızca %49,6’sı tüm temel aşıları oldu. Bir başka deyişle 2018’de bu yaş grubundaki çocukların yaklaşık yarısı, yaşına uygun tüm aşıları olmadı.
- Nüfus ve Sağlık Araştırması’nda yer alan bir diğer veri, ailelerin refah düzeyine göre çocukların aşılanma oranlarına ilişkin. Aşı kartı olan çocukların aileleri temel alınarak yapılan araştırmaya göre, ailelerin refah düzeyi arttıkça çocukların aşılanma oranı artıyor. En düşük refah düzeyine sahip ailelerin çocuklarında aşılanma oranı %64 iken bu oran, en yüksek refah düzeyindeki ailelerde %82 olarak gerçekleşti.
KEMAL KILIÇDAROĞLU'NDAN KURULTAY YANITICHP önceki dönem Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu CHP'nin 6 Nisan'da gerçekleştireceği Kurultaya ilişkin açıklamalarda bulundu. Kılıçdaroğlu Kurultay'da aday olup olmayacağı ile ilgili ''herkes aday yapıyor ama ben aday değilim''dedi.03 Nisan 2025 Perşembe 14:48GÜNDEM
TİCARET BAKANI ÖMER BOLAT;''BOYKOTÇULAR KAYBETTİ,TÜRKİYE EKONOMİSİ KAZANDI''Ticaret Bakanı Ömer Bolat CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in çağrısıyla 2 Nisan'da yapılan boykot eyleminin amacına ulaşamadığını belirterek millet dayanışmasının boykotçuları hüsrana uğrattığını söyledi.03 Nisan 2025 Perşembe 12:41GÜNDEM
BAŞKAN GÖKHAN YÜKSEL'DEN İBB BAŞKANI EKREM İMAMOĞLU'NA İMZA DESTEĞİCHP Genel Başkanı Özgür Özel tutuklu bulunan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun özgür kalması ve erken seçim talebi içeren imza kampanyasına Kartal Belediye Başkanı Gökhan Yüksel'de destek verdi.03 Nisan 2025 Perşembe 11:06GÜNDEM
SOSYAL MEDYADA BOYKOT ÇAĞRISI YAPAN 16 KİŞİ HAKKINDA GÖZALTI KARARI VERİLDİİBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun tutuklanması ardından sosyal medyada başlatılan boykot paylaşımları yapan 16 kişi gözaltı kararı verildiği, şüphelilerden 1'i düzenlenen operasyon sonucu yakalandığı belirtildi.03 Nisan 2025 Perşembe 10:49GÜNDEM
BOYKOT ÇAĞRISI YAPAN AYBÜKE PUSAT DİZİNİN KADROSUNDAN ÇIKARTILDITRT Genel Müdürü Zahid Sobacı boykota destek veren Aybüke Pusat'ın ''Teşkilat'' dizisinden çıkartıldığını duyurdu.02 Nisan 2025 Çarşamba 15:40GÜNDEM
EMEKLİLERİN KALAN 1000 TL'LİK BAYRAM İKRAMİYE FARKI YARIN HESAPLARA GEÇİYORSGK emeklilerin bayram ikramiyelerinden kalan 1000 TL'lik fark ödemelerine ilişkin açıklamada bulundu.02 Nisan 2025 Çarşamba 11:17GÜNDEM
ÖZGÜR ÖZEL'DEN BOYKOT SORUŞTURMALARINA TEPKİCHP Genel Başkanı Özgür Özel İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından boykot çağrısı yapanlara başlatılan soruşturmaya ilişkin açıklamalarda bulundu.02 Nisan 2025 Çarşamba 10:08GÜNDEM
İSTANBUL CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI BOYKOT PAYLAŞIMLARINA RESEN SORUŞTURMA BAŞLATTIİstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı boykot paylaşımlarına ilişkin resen soruşturma başlattığını duyurdu.02 Nisan 2025 Çarşamba 09:46GÜNDEM
SGK USULSÜZ PRİM ÖDEMELERİNE İLİŞKİN HAREKETE GEÇTİSGK usulsüz prim ödemeleri nedeniyle binlerce emeklinin maaşlarını iptal etmeye hazırlanıyor.Usulsüzlüklerin tespit edilmesi halinde ödenen maaşlar faizleriyle birlikte geri alınacak.02 Nisan 2025 Çarşamba 09:39GÜNDEM
İÇİŞLERİ BAKANI ALİ YERLİKAYA'DAN BOYKOT ÇAĞRISINA SERT TEPKİİçişleri Bakanı Ali Yerlikaya İBB'ye yönelik yolsuzluk soruşturması sonrasında başlatılan boykot çağrılarına sosyal medyadan açıklama yaptı. Bakan Yerlikaya, yapılanların ekonomik bağımsızlığa yönelik olduğunu belirterek sert tepki gösterdi02 Nisan 2025 Çarşamba 09:22GÜNDEM
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2016 Özgür İstanbul
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.