30 Kasım 2024
  • İstanbul10°C
  • Ankara2°C

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI O HABERLERİ YALANLADI

 Gelir İdaresi Başkanlığı ulusal gazetelerde yer alan haberlere ilişkin kamuoyu duyurusu yayımladı.3.9 milyon vatandaşın vergi ve banka hesaplarının bloke edildiği haberlerine yalanlama getiren Gelir İdare Başkanlığı bu haberlerin asılsız olduğunu belirti

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI O HABERLERİ YALANLADI

05 Ekim 2019 Cumartesi 10:13

Gelir İdaresi Başkanlığı Kamuoyunda haberlere konu olan 3.9 milyon vatandaşın hesabına bloke konulduğu haberlerinin asılsız olduğunu ifade ederek bu haberleri yapanlar hakkında hukuki sürecin başlatılacağını belirtti. KHK borçları ile birlikte vergi yapılandırma borçlarını ödeyemeyen mükelleflerin banka hesaplarına bloke konulduğu haberlerin gerçeği yansıtmadığını vurgulayan Gelir İdare Başkanlığı ilgilisine haber verilmeden doğrudan icra işlemi başlatılmaz  haber verme işlemi ise borcun ödenmesi gereğini belirten ödeme emri adlı bir belgenin tebliği ile yapılacağını açıkladı. Gün içerisinde gazetemize başvuran vatandaşlar ise Gelir İdare Başkanlığını yalanladı.Vergi borcu nedeniyle herhangi bir yazılı tebligat almadığını belirten vatandaşlar banka hesaplarının bloke edildiğini belirttiler.Bloke konulan hesapların işletime açılması için Vergi Dairelerine gittiklerini vurgulayan vatandaşlar burada peşin ödeme yapıldığı taktirde banka hesaplarına konulan blokenin kaldırılacağını taraflarına ilettiklerini söylediler.

Gelir Dairesi Başkanlığı Tarafından Yapılan Basın duyurusu

BASIN BÜLTENİ

4/10/2019 tarihinde bir gazetede yer alan “Vergi daireleri öğrencilerin hesaplarına çöktü:3,9 milyon kişinin banka hesabı bloke oldu” başlıklı haber, herhangi bir somut olaya dayanmamakta, yanlış ve yanıltıcı bilgi içermektedir.

Vergi daireleri süresinde ödenmeyen kamu alacaklarının tahsili ile görevli kuruluştur. Takip işlemleri 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanuna dayanılarak hukuk kurallarına uygun sürdürülmektedir.

İlgilisine haber verilmeden doğrudan icra işlemleri başlatılmaz haber verme işlemi ise borcun ödenmesi gereğini belirten ödeme emri adlı bir belgenin tebliği ile yapılır.

Bu nedenle haberde belirtildiği gibi borçlusunun haberi olmadan 3.9 milyon kişinin banka hesaplarına haciz uygulandığı iddiası tamamen gerçek dışıdır.

Yine haberde, vergi dairelerinin öğrencilerin banka hesaplarına çöktüğünden bahsedilmektedir.

Öncelikle belirtmek gerekir ki, öğrenim kredisi borçları öğrenciler okulu bitirmeden takip edilen bir alacak değildir. Öğrenim tamamlandıktan belli bir süre sonra kredi borçları ödenmemiş ise vergi dairelerine bildirilir ve bu bildirim sonrası takip işlemleri başlar.

Dolayısıyla öğrencilerin haberde geçen tabirle, banka hesaplarına herhangi bir çökme söz konusu değildir.

Herhangi bir somut olaya dayanmayan, geniş toplum kesimlerini ilgilendiren bu tip borçların takibinde her zaman mükellef hukuku gözetilerek işlem yapan idareyi yıpratmaya yönelik yanıltıcı ve kışkırtıcı içerikte olan haber ile ilgili olarak hukuki yollara başvurulacaktır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
SON DAKİKA