FELÇLİ HASTA ZİHNİYLE KOL VE BACAKLARINI HAREKET ETTİRDİ
Fransa'da 2 yıldır felçli olan bir hasta dış iskelet teknolojisiyle kollarını ve bacaklarını hareket ettirmeyi başardı.
05 Ekim 2019 Cumartesi 10:42
30 yaşındaki soyadının açıklanmasını istemeyen Thibault, 2 yıl sonra ilk adımlarını atmanın "ayda yürümeye" benzediğini söyledi.
Fransa'da bir laboratuvarda denenen dış iskelet (eksoskeleton) teknolojisiyle, iki yıldır felçli olan bir hasta kollarını ve bacaklarını hareket ettirdi.
30 yaşındaki soyadının açıklanmasını istemeyen Thibault, 2 yıl sonra ilk adımlarını atmanın "ayda yürümeye" benzediğini söyledi.
Thibault, "Kendimi Ay'a ayak basan ilk insan gibi hissettim. 2 yıldır hiç yürümemiştim. Ayakta durmanın nasıl bir duygu olduğunu, bir topluluktaki en uzun boylu kişilerden biri olduğumu unutmuşum" dedi.
Araştırmacılar bu eksoskeletonteknolojisinin gelişmesinin, engelli hastaların hayat kalitesini bir gün köklü bir şekilde değiştirebileceğini vurguluyor.
Beyin ve hareket ilişkisi nasıl kuruluyor?
Thibault'a yapılan bir ameliyatla beyninin hareketi kontrol eden bölümünün yüzeyine iki parça takıldı.
Beyne yerleştirilen bu iki parçanın her birinin üzerinde, beyindeki hareketliliği okuyabilen ve beyinden gelen komutları yakındaki bir bilgisayara ışınlayan elektrodlar var.
Gelişkin bilgisayar yazılımı beyinden gelen dalgaları alıp bunları komutlara tercüme ediyor ve böylece hasta üzerine giydirilen dış iskeleti hareket ettirebiliyor.
Thibault'un beyin komutlarını harekete dönüştürebilmesi için dış iskelet giydiriliyor.
Thibault "yürüme" düşüncesini aklından geçirdiğinde bu onun bacaklarını harekete getiren bir dizi komuta dönüşüyor.
Sonra aynı yöntemle kollarını hareket ettiriyor.
Kullanması kolay mı?
4 yıl önce bir gece kulübünde yaşadığı kazada 15 metre yükseklikten düşerek omuriliğini zedeleyen ve felç olan Thibault, yaklaşık 2 yılını hastanede geçirdi.
Fakat 2017 yılında Fransa'daki Grenoble Üniversitesi'nin Clinatec adlı laboratuvarı tarafından yürütülen dış iskelet deneylerine gönüllü oldu.
Başlangıçta beynine yerleştirilen "okuyucu" parçaları kullanarak bilgisayar üzerinden oynanan bir oyunda bir karakteri ya da "avatar"ı kontrol etmeyi öğrendi, sonra kendisini yürütmeyi...
En zoru da kollarını kullanmayı öğrenmek olmuş.
Thibault, "Çok zordu çünkü bir çok kasın hareketini kontrol etmek gerekiyordu. Bu dış iskelet ile yaptığım en müthiş işti" diyor.
Dış iskelet ne kadar başarılı?
Gelişkin bir robot diye de tanımlanabilecek 65 kilo ağırlığındaki dış iskelet hastaya bütün hareket kabiliyetini geri kazandırmıyor.
Fakat benzer teknolojik yaklaşımlar arasında insanların düşünceleriyle bedenlerinin hareketini kontrol edebilmesi bakımından şu ana kadar sağlanan en büyük ilerleme.
Thibault'un üzerindeki dış iskeletle düşme riskini en aza indirebilmek için tavana bağlı bir askıyla ayakta tutulması gerekiyor. Bu da dış iskeletin henüz laboratuvar dışında kullanılacak kadar gelişkin olmaması anlamına geliyor.
BBC'ye konuşan Clinatec Laboratuvarı yetkilisi Profesör Alim-Louis Benabid, "Henüz kendi başına yürüme eylemine hayli uzağız" diyor ve ekliyor:
"Thibault düşmemek için gerekli hızlı ve gelişkin reflekslere sahip değil. Dünyada kimse bunu yapamıyor."
Thibault'un bu deneyi gerçekleştirebilmek için dış iskeleti kullanarak kolunun üst kısmını hareket ettirmek ve bileklerini döndürmekte belli hedefleri tutturması gerekti.
Profesör Benabid, Thibault'un bu konuda yüzde 71 oranında başarılı olduğunu söylüyor.
Parkinson hastalığının tedavisinde kullanılan derin beyin stimülasyonu tekniğini geliştiren kişi olan Profesör Benabid, "Sorunu çözdük ve prensibin doğru olduğunu kanıtladık. Bu deney bize dış iskelet kullanımıyla hastanın hareketliliğini artırabildiğimizi ispatlıyor. Bu da hayat kalitesini yükseltme bakımından doğru yönde bir adım" diye konuşuyor.
Bundan sonraki hedef ne?
Fransız uzmanlar eksoskeleton teknolojsini daha da geliştirebileceklerini söylüyorlar.
Şu anda buluşlarının gelişkinlik düzeyi, beyne yerleştirdikleri plaketlerin okuyabildiği ve bilgisayara gönderebildiği, bilgisayarın da komutlara tercüme edip dış iskelete gerçek zamanlı yolladığı veriler ile sınırlı.
Düşünceden harekete dönüşene kadar arada 350 milisaniye geçiyor, yoksa sistemi kontrol etmek güçleşiyor.
Bu beyne yerleştirilen iki plaketin her birinde 64 elektrod bulunması demek. Araştırmacılar şu anda her bir elektrod üzerinde 32 elektrod kullanıyor.
Dolayısıyla beynin mesajlarını çok daha ayrıntılı okuyabilme, bunları daha güçlü bilgisayarlar ve yapay zeka yoluyla daha iyi tercüme etme potansiyeli var.
Ayrıca Thibault'un parmaklarını kullanarak bir şeyleri tutabilmesi ve hareket edebilmesine yönelik planlar da geliştiriliyor.
Thibault şimdiden zihniyle tekerlekli iskemlesini kontrol ediyor.
Uzmanlar ne düşünüyor?
Londra Hijyen ve Tropik Hastalıklar Fakültesi'nden Profesör Tom Shakespeare, "Bu çalışma çok memnuniyet ve heyecan verici ama henüz bu kavramın tedavi amaçlı kullanımına çok uzak olduğumuzu da unutmamalıyız. Bu alanda birden bire heyecan dalgası oluşması tehlikesi hep var" diye konuşuyor.
"Maliyetin yüksekliğinin getirdiği sınırlamalar yüksek teknolojili çözümlerin dünyadaki omurilik sorunlu hastaların çoğu tarafından hiç bir zaman kullanılamayacağı anlamına geliyor" diyen Profesör Shakespeare, şu anda dünyada hareket engelli insanların sadece yüzde 15'inin tekerlekli iskemle ya da diğer kolaylaştırıcı araçlara erişebildiğini hatırlatıyor.
- ÜMRANİYE’DE 17. GELENEKSEL SPOR OYUNLARI’NIN LANSMANI VE FİKSTÜR ÇEKİMİ YAPILDIÜmraniye’deki sporcuların sabırsızlıkla beklediği 17. Geleneksel Spor Oyunları, Ümraniye Belediyesi, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Gençlik ve Spor İlçe Müdürlüğü iş birliğiyle gerçekleşiyor.29 Kasım 2024 Cuma 15:55GÜNDEM
- YENİDOĞAN SORUŞTURMASI KAPSAMINDA ADI GEÇEN 12 ÖZEL HASTANEYE KAYYUM ATANDIöİstanbul'da yeni doğan bebekleri başka hastanelere sev ederek haksız kazanç sağlayarak bebeklerin ölümlerine neden olan 12 özel hastaneye kayyum atandı.29 Kasım 2024 Cuma 15:31GÜNDEM
- PENDİKHEM'DEN GÜNDOĞDU DURAN ANISINA MUHTEŞEM BİR KONSER DAHAPendik Halk Eğitim Müdürlüğü ünlü besteci ve söz yazarı Gündoğdu Duran anısına Pendik Yunus Emre Kültür Merkezinde Türk Sanat Müziği Konseri düzenledi.29 Kasım 2024 Cuma 11:53GÜNDEM
- RESMİ GAZETEDE YAYIMLANDI; 6 İLİN EMNİYET MÜDÜRÜ DEĞİŞTİCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla görevden alma kararları Resmi Gazete'de yayımlandı. Alınan kararlara göre 6 ilin emniyet müdürü değişti.29 Kasım 2024 Cuma 11:33GÜNDEM
- KARA HARP OKULU İÇİN SKANDAL İDDİA! İZMİR MARŞI OKUNMASI YASAKLANDITeğmenlerin "kılıçlı yemin töreni" ve "Mustafa Kemal’in askerleriyiz" sloganı atmalarıyla ilgili yaşananlar hala gündemde sıcaklığını korurken, Kara Harp Okulu'na yönelik alınan yeni bir karar iddiası gündeme bomba gibi düştü.29 Kasım 2024 Cuma 11:09GÜNDEM
- KARTAL BELEDİYESİ'NDEN ENGELSİZ YAŞAM FESTİVALİKartal Belediyesi, Dünya Engelliler Günü dolayısıyla engelli bireylere yönelik farkındalığı artırmak ve engelli bireylerin; sosyal, ekonomik ve kültürel hayatın her alanında entegrasyonunu sağlamak amacıyla ‘Engelsiz Yaşam Festivali’ düzenliyor.29 Kasım 2024 Cuma 10:57GÜNDEM
- PENDİK’TE 3X3 BASKETBOL TURNUVASI HEYECANIPendik Okul Sporları 3x3 Basketbol Turnuvası Pendik Belediyesi Dolayoba Spor Kompleksi’nde gerçekleşen müsabakalarla sona erdi. 8 kategoride toplam 71 okul takımı ve 426 öğrencinin katıldığı turnuvada dereceye giren öğrencilere madalyaları verildi.29 Kasım 2024 Cuma 10:50GÜNDEM
- ENDÜSTRİ OTOMASYONUN GELECEĞİ HANGAR'DA ŞEKİLLENİYORKartal Belediyesi Makine Hangar- Bilim, Mühendislik ve Teknoloji Merkezi, 26-28 Kasım 2024 tarihleri arasında endüstriyel otomasyon sektörünü eşi benzeri görülmemiş bir yaklaşımla bir araya getirdi.29 Kasım 2024 Cuma 10:42GÜNDEM
- PENDİKSPOR A.Ş BAŞKAN VEKİLİ SÜLEYMAN TURAN;''MAÇIN HAKEMİ YUNUS DURSUN CİDDİ HATALAR YAPTI''Siltaş Yapı Pendikspor Futbol A.Ş Başkan Vekili Süleyman Turan HT Spor televizyon kanalının canlı yayın konuğu oldu.28 Kasım 2024 Perşembe 18:34GÜNDEM
- PENDİK BELEDİYESİ SPOR KULÜBÜ GÜREŞTE BAŞARIYA DOYMUYORPendik Belediyesi Spor Kulübü son yıllarda gerek ulusal gerekse uluslar arası turnuvalarda elde ettiği başarılarla adından sıkça söz ettiriyor.28 Kasım 2024 Perşembe 12:20GÜNDEM
- Geri
- Ana Sayfa
- Normal Görünüm
- © 2016 Özgür İstanbul
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.