Sigortasız çalıştırıldığı tespit edilen işçilerle ilgili yürütülen soruşturmada atölye sahipleri tutuklandı.Yapılan araştırmada atölye olduğu belirtilen yerin sığınak olduğu ortaya çıktı. Kayıt dışı göçmen işçilerin çalışma izinleri olmadan barındırıldıkları ve adlarının bile bilinemediği belirlendi.
PATRONLAR TUTUKLANDI
Kartal Topselvi Mahallesi Saray Kapısı Sokak 12 numarada bulunan altı katlı bir apartmanın bodrum katındaki mobilya atölyesinde önceki gün belirlenemeyen bir nedenle yangın çıkmış, hastaneye kaldırılan 6 işçiden 2’si kurtarılamamıştı. İşyeri sahipleri Kaan V. ve Bayram A. gözaltına alınmıştı.
Nöbetçi savcıya çıkarılan şüpheliler, ifadelerinin alınmasının ardından tutuklanmaları istemiyle nöbetçi hâkimliğe sevk edildi. Anadolu 8. Sulh Ceza Hâkimliği, şüphelilerin ‘taksirle ölüme ve yaralanmaya neden olma’ suçundan tutuklanmasına karar verdi.
SIĞINAK İŞ YERİ OLARAK KULLANILMIŞ
Şüphelilerin ifadelerine göre, 6 katlı bir apartmanın bodrum katında bulunan atölye ruhsatsız. Burası kayıtlarda işyeri olarak değil, bir binanın sığınağı olarak gözüküyor. Atölye sahiplerinden Bayram A., burayı Kaan V. ile 2 yıldır yönettiklerini, ruhsat alamadıklarını ama vergi levhalarının bulunduğunu söylüyor.
ÇALIŞAN İŞÇİLERİN HEPSİ GÖÇMEN VE SİGORTASIZLAR
Atölyede 5 işçi çalışıyor. Hepsi göçmen. Bu işçilerin 3’ü işe başlayalı henüz 20 gün olmuş. 2 işçi ise yeni gelmiş. Hiçbirinin çalışma izni yok. Bayram A., “Ancak bana çalışma izinleri için başvurduklarını söylediler” diyor ve ekliyor: “Ben bunlara 2 bin 200 lira maaş verecektim. Yemeklerini de veriyordum. Çalışma izinlerini aldıktan sonra sigortalarını yaptıracaktım.”
ATÖLYEDE KALIYORLARDI
Gündüz atölyede çalışan işçiler, gece de atölyede kalıyorlar. İddiaya göre yangın, elektrikli şofbenden çıkıyor. İşyeri sahiplerinden Kaan V. bu nedenle işçilere kızgın, “İşçileri ben çoğu kez duş aldıktan sonra şalteri kapatın diye ikaz etmeme rağmen kapatmadıkları için bu yangın çıkmış olabilir” diye konuşuyor.
ÖLEN İŞÇİNİN ADI BİLİNMİYOR
Hayatını kaybeden işçilerden birinin adı Yiğit Boz. Patronlar, bu işçinin çok yakın arkadaşları olduğunu söylüyor. Ancak hayatını kaybeden diğer işçinin adını bile bilmiyorlar.
6 YILDA 534 GÖÇMEN HAYATINI KAYBETTİ
İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi’nin verilerine göre, Türkiye’de göçmen işçi cinayetleri her yıl artıyor. Son 6 yılda en az 534 göçmen/mülteci işçi hayatını kaybetti. Buna göre 2013 yılında 22, 2014’te 53, 2015’te 67, 2016’da 96, 2017’de 88, 2018’de 110 göçmen işçi yaşamını yitirdi. Bu yılın ilk 10 ayında ise en az 98 göçmen işçi can verdi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.