• BIST 9367.77
  • Altın 2952.122
  • Dolar 34.4839
  • Euro 36.1941
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 11 °C

JEOLOG ŞÜKRÜ ERSOY'DAN İSTANBUL'UN EN RİSKLİ BÖLGELERİ İLE İLGİLİ AÇIKLAMA

JEOLOG ŞÜKRÜ ERSOY'DAN İSTANBUL'UN EN RİSKLİ BÖLGELERİ İLE İLGİLİ AÇIKLAMA
Kahramanmaraş ve merkezli depremlerin ardından beklenen İstanbul depremi ile ilgili açıklamalar yapan Jeolog Prof. Dr. Şükrü Ersoy Anadolu Yakası'nın genel olarak sağlam olduğunu belirtti.

 

 

Prof. Dr. Şükrü Ersoy İstanbul'da beklenen depremle ilgili riskli bölgeler arasında Büyükçekmece, Küçükçekmece,Avcılar,Zeytinburnu,Esenler,Bağcılar,Fatih, Beylikdüzü,Bakırköy,Güngören'in zemin yapısı gereği kötü olduğunu ifade etti

Ersoy açıklamasında; Anadolu Yakası'nın genel olarak sağlam olduğunu, sahil alanına yakın olan Pendik, Maltepe, Ataşehir Kadıköy ve  Kartal'ın sahil şeridinde bulunan alanlarının kötü olduğunu söyledi. 

Prof. Dr. Şükrü Ersoy, CNN Türk'te yayınlanan Tarafsız Bölge programında beklenen İstanbul depremine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu

BU DEPREMLER OLMASAYDI FOÇA VE DÜZCE DEPREMİ YAŞANACAKTI

"Bu depremler, bu hareketlilik İstanbul depremini etkiliyor mu?" sorusuna cevap veren Ersoy, şunları kaydetti:"Bu büyük depremler olmasaydı bile Foça ve Düzce depremi yaşanacaktı. Çünkü bu depremlerin mekanizması farklı. Ege Bölgesi'nde Deprem mekanizmaları farklı çalışır. İstanbul depremini öne çekmesi mümkün değil. Her 2 günde bir 4 büyüklüğünü aşan depremler oluyordu. Biz 4 büyüklüğündeki depremi ayakta bile hissederiz. 5 büyüklüğündeki deprem enerji olarak ondan 30 kat fazla olduğu için çok bariz hissederiz. 5.5'i geçerse hasar da verebiliyor. Çok hassas insanlar bazen 3 ve 3.5 büyüklüğündeki depremi hissedebiliyor."

İstanbul depremi risk haritasını değerlendiren Ersoy şu ifadeleri kullandı: "Bu haritaya göre en koyu renk en riskli bölge. Bana göre öyle değil. Bu inşaata göre hazırlanmış risk haritası. Çünkü yerde çok değişken var. Jeoloji haritası görseydim daha iyi söyleyebilirdim. Bu faya uzaklığına göre hazırlanmış. Bordo renk faya göre belirlenmiş.

SARIYER'DE DERE YATAKLARI KÖTÜ, ANADOLU YAKASI GENEL OLARAK SAĞLAM

Haliç'ten Bahçeşehir'e oradan Sarıyer'e kadar olan alan Türkiye'nin en sağlam kayaçları sayılabilecek bir yer. Sarıyer'de dere yatakları kötü. Parsel olarak söylemiyoruz. Bu genel bir yaklaşım.""Anadolu yakası genel olarak sağlam. Dere yatakları ve kayaçların üzerindeki çürümüş yeri kaya olarak kabul etmemek lazım.

KARTAL, MALTEPE, PENDİK,ATAŞEHİR KADIKÖY'ÜN SAHİL KESİMLERİ İYİ DEĞİL 

Sert bir kaya ise yapıyı daha kolay yaparsınız.""Şile kısmen iyi, Çekmeköy, Beykoz, Ümraniye, Kadıköy, Ataşehir iyi. Maltepe, Pendik ve Kartal'ın sahil kesimleri iyi değil, iç kesimleri iyi. Sultanbeyli ve Sancaktepe'nin yüksek kesimleri iyi. Benim söylemimden yola çıkarak ben sağlam yerde oturuyorum diyemezseniz.""Parsel bazından yersel değişimler olabiliyor.

ESENYURT'UN ZEMİNİ KÖTÜ

Büyükçekmece, Küçükçekmece, Avcılar, Zeytinburnu, Esenler, Bağcılar, Fatih, Beylikdüzü, Bakırköy, Güngören'in zemini kötü. Yapı stoğu da kötü. Oralarda müdahale ekiplerinin çok zorlanacağını düşünüyorum. Esenyurt'a yapılan gökdelenle Şişli'de yapılan gökdelen depreme karşı farklı sınav verecek. Esenyurt'un zemini kötü. Bu nedenle Esenyurt'taki gökdelenler teorik olarak zarar görebilir."

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2016 Özgür İstanbul | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.