İstanbul Elektrik Tramvay ve Tünel İşletmeleri (İETT) yükselen akaryakıt ve diğer gider fiyatlarının kuruma olan maliyetlerini kamuoyuyla paylaşmak için bir basın toplantısı düzenledi. İETT Genel Müdürü Alper Bilgili, biletlerden gelen gelirin kurumun giderlerini karşılamaya yetmediğini söyledi. Zam beklentilerine de cevap veren Bilgili, Ulaşım Koordinasyon Merkezi’nde (UKOME) görüşülecek ulaşım zammında yüzde 50’lik bir oran beklediklerini ifade etti.
Bilgili, yaptığı açıklamada akaryakıt maliyetinin genel giderlerin yüzde 50’sini oluşturduğunu ifade ederek şunları kaydetti: “İETT’de hizmet ve üretim maliyetlerinde olağan dışı bir artış yaşandığı dönem içindeyiz şu anda. Akaryakıt fiyatlarına baktığımızda geçen yıl 7,3 TL seviyelerinde olan 1 Litre motorin maliyetimiz, bugün itibarıyla 18,7 TL’ye yükseldi, yani yüzde 150 civarında bir artışla 2,5 katına çıkmış oldu. Bir hafta öncesinde bu neredeyse 25 TL seviyesine kadar ilerlemişti. İETT’nin maliyetleri içinde akaryakıt maliyetleri artık yüzde 50’lik bir pay alır duruma geldi.”
İstanbul özel halk otobüsü, minibüs ve servis işletmecileri de kullandıkları akaryakıtın ÖTV ve KDV'den muaf tutulmasını isterken, taşıma ücretlerinde de yüzde 35-60 arasında artış talep etti. İstanbul Özel Halk Otobüsçüleri Odası Başkanı Göksel Ovacık, İstanbul Minibüsçüler Odası Başkanı Emin Alagöz ve İstanbul Servisçiler Birliği Başkanı Turgay Gül, zam talebinin onaylanmaması durumunda ulaşımı durduracaklarını açıkladı. Gül " Şu an 312 lira olan 0-1 km mesafenin ödemesinin 500 lira olması gerekiyor. Bu rakamlar hayat şartlarını devam ettiremeyecek noktaya geldi. Bu nedenle zam onaylanmazsa bu iş yapılamayacak duruma gelecek" ifadelerini kullandı.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.