Cumhuriyet tarihinin en talihsiz dönemini yaşıyoruz. Basiretsiz ve liyakatsiz kadroların elinde ülke yönetilmiyor savruluyor. Siyasi rant elde edebilmek için ülkeyi yönetenler milli ve manevi değerleri pervasızca istismar ediyorlar. Şimdi bu ahlaksız istismarlara bir yenisi eklendi. Çocuk istismarı. Trabzon'daki toplu açılış töreninde, AKP'li Cumhurbaşkanı otobüsün üstüne çıkardığı bir çocuğa mikrofonu uzattı. Çocuk "Bu bay Kemal, Cumhurbaşkanı amcamın karşısında kim? O adam hain, hain. Adam burada oyunuzu ona verin" dedi. "Rabia" işareti yaparak konuşmasını bitiren çocuğu, Erdoğan ve yanındaki bakanlar gülüşerek izledi. Böyle akıl almaz bir davranışı, Erdoğan ve yanındaki bakanların gülüşmelerle izlemiş olması bu zatların kalitesini göstermesi açısından ilginçtir. Bir çocuğun öğretilerek siyasi bir propaganda malzemesi yapılması tam bir skandaldır. Bu olay siyasi rant devşirmek için siyasilerin siyasetin seviyesini ne kadar düşürebileceklerinin somut bir kanıtıdır. Bu davranışın çocuğun ruh sağlığını olumsuz etkilemesini göz ardı etmemek gerekir. Bu açıdan da yapılan suç oluşturur.
Çocuğa yapılabilecek en büyük iyilik, kendi ayakları üstünde durabilen, kendine güvenen, kişilikli, sorgulayan, araştıran bir insan olarak yetişmesini sağlamaktır. Çocukların yüreklerinin temizliğini ve masumiyetlerini siyasi rant elde etmek için kullanmak çocuklara yapılabilecek olan en büyük kötülükler sınıfına girer.
İktidar ve muhalefet çekişmesine çocukları dahil etmek bu çekişmenin geldiği boyutları göstermesi açısından önemlidir. Demokrasilerde iktidar ve muhalefet bir bütünün, birbirini tamamlayan, parçalarıdır. Toplumun demokrasinin olanaklarından yaralanması için iktidar ve muhalefetin, demokratik kurallar içinde, uyumlu çalışması sağlanmalıdır. Ötekileştirerek, milleti kamplara ayırarak siyasi rant elde etmeye çalışmak demokrasinin ruhuna aykırıdır. Bu kamplaşmayı toplumun her kesiminde ve çocukları kullanarak gerçekleştirmeye çalışmak millete ihanettir. Demokrasilerde iktidarın feneri muhalefettir. İktidarın toplumsal sorunları sağlıklı çözebilmesi muhalefetin değerlendirmelerini dikkate almasına bağlıdır. Muhalefetin, iktidarın olumlu çalışmalarında yanında olması, iktidarında muhalefetin sorunların çözümü için yaptığı değerlendirmeleri dikkate alması demokrasinin olmazsa olmazıdır.
Bizdeki uygulamanın demokrasinin ruhu ile çeliştiği çok aşikardır. Sorunların sağlıklı çözümüne olanak sağlayan demokrasiyi, biz sorun çözen değil sorun üreten bir konuma getirdik. Bunun böyle olmasında iktidar kadrolarının demokrasi anlayışındaki eksikliklerin büyük payı olduğu yadsınamaz. Muhalefeti düşman gibi gören iktidardan sorunlara çözüm beklemek beyhudedir. Demokrasinin olanaklarından yararlanma ortamını ortadan kaldıran kamplaşmayı çocuklar üzerinden tezgahlama seviyesizliğini gösterenleri, ilk seçimlerde, iş başından uzaklaştırmak milli ve manevi bir görevdir.
31.Ocak.2022
Pendik
Emin Varol