Akaryakıt zamları ardı ardına gelirken bütçesi de daralan yurttaşın şikayeti arttı. Zam haberleri sonrası benzinliklerde uzun kuyruklar oluşurken Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na (EPDK)yapılan şikayetler 2020-2021 arasında 2 katına çıktı.
CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, akaryakıt fiyatlarına yönelik Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na yapılan şikayet başvurularındaki astronomik artışı gündeme getirdi. Emir’in açıkladığı verilere göre, akaryakıt fiyatı ve fiyat artışlarıyla ilgili şikayet başvurularının sayısı 2020’den 2021 yılına kadar yüzde 121 oranında arttı. Akaryakıt zamlarının iğneden ipliğe her şeye yansıdığının altını çizen Emir, “Benzin ve motorin fiyatları insanları canından bezdirdi. İktidar ise bu tabloyu yalnızca izlemekle yetiniyor” diye konuştu.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun verileri, yurttaşı canından bezdiren akaryakıt zamlarına yönelik tepkilerin ulaştığı boyutu gözler önüne serdi. CHP’li Murat Emir’in paylaştığı EPDK verilerine göre, 2021 yılında akaryakıt fiyatı ve fiyat artışlarıyla ilgili kuruma toplam bin 187 şikayet bildirimi yapıldı. 2020 yılındaki şikayet sayısının 537 olduğunu belirten Emir, “Şikayet sayısındaki artış, vatandaşın içinde bulunduğu durumu ortaya koyuyor” dedi.
10 ŞİKAYETTEN 4’Ü FİYATLARLA İLGİLİ
Emir’in paylaştığı verilere göre, 2021 yılında EPDK’ye petrol sektörüne ait toplam 2 bin 767 şikayet bildirildi. Şikayetlerin bin 187’i, “Akaryakıt fiyatı ve fiyat artışları” başlığı altında sınıflandırıldı. Böylelikle, akaryakıt fiyatlarına yapılan şikayetlerin tüm şikayetler içindeki oranı yüzde 42,9 oldu.
Fiyat ve fiyat artışlarına yönelik şikayet başvurularından sonra en çok şikayet alınan konunun, “Teknik düzenlemelere aykırılık” konusu olduğu bildirildi. Bu konuda yapılan şikayetlerin tüm şikayetler içindeki oranı ise yüzde 11,3 ile ifade edildi.
Emir, akaryakıt fiyatları ve fiyat artışlarına yönelik şikayetlerdeki artışa da dikkat çekti. 2020 yılında akaryakıt fiyatlarıyla ilgili yalnızca 537 şikayet bildirimi yapıldığının altını çizen Emir, “2021 yılında ise şikayetler yüzde 121 oranında arttı. Vatandaş artık canından bezdi” ifadelerini kullandı.
Akaryakıt fiyatlarındaki artışın her şeyi etkilediğini vurgulayan Emir, şu değerlendirmeyi yaptı: “İktidar, krizin faturasını doğrudan vatandaşa yansıtıyor. Kamyoncu esnafı kontak kapatma noktasına geldi. Pompaya yansıyan her zam, vatandaşımızın cebinden daha fazla para çıkmasına neden oluyor. Akaryakıt zamları ile birlikte iğneden ipliğe her şey de zamlanıyor. İktidar bu tabloya seyirci olmakla yetiniyor. İktidara çağrımız şudur, benzin ve motorindeki fiyat artışını yurttaşa yansıtmayın, ÖTV ve KDV’den karşılayın. Kıt kanaat geçinmek zorunda bıraktığınız insanların sırtına bir de akaryakıtı yüklemeyin.”
Kaynak/ Birgün Mustafa Bildircin
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.